KIRJAT

Varoitus, sisältää juonipaljastuksia!

Nälkäpeli (The Hunger Games, 2008)

"Luonnonkatastrofit, kuivuus, myrskyt, tulipalot ja tulvat nielivät suuren osan Pohjois-Amerikasta. Loput hävitti jäljelle jääneestä ruoasta käyty sota. Raunioista syntyi Panem. Sen kanslaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta hävisivät taistelun. Rangaistukseksi kehitettiin nälkäpeli. 
Pelin säännöt ovat yksinkertaiset. Jokaisen vyöhykkeen on arvittava yksi poika ja tyttö osallistumaan kisaan. Nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnonalueelle, jossa heidän on tapettava toisensa. Viimeinen hengissä selviytyjä on voittaja.
Nälkäpeli on vuotuinen tapahtuma ja koko maassa näytettävä tosi-TV-ohjelma. Kolmiosaisen Nälkäpeli-sarjan ensimmäisessä romaanissa 16-vuotiaan Katnissin kyvyt joutuvat koetukselle, kun hän ilmoittautuu peliin vapaaehtoiseksi pelastaakseen pikkusiskonsa, jonka epäonneksi arpa lankeaa..."
-Nälkäpelin takakansi

...Vyöhykkeen toiseksi tribuutiksi arvotaan Peeta Mellark. Katniss, Peeta ja heidän juoppo ohjaajansa Haymitch Abernathy viedään Capitoliin, missä kolmikko valmistautuu peliin. Tribuuttien haastattelussa Peeta paljastaa olevansa rakastunut Katnissiin ja tästä tulee parivaljakon strategia nälkäpelissä. 
Tribuutit viedään areenalle ainutlaatuiselle areenalle, jossa on reilusti metsää, aukio, jolla on järvi ja Runsaudensarvi sekä aava alue, jolle Katniss ei jalallaan astu. Katniss liittoutuu Vyöhykkeen 11 tribuutin Ruen kanssa, joka muistuttaa häntä Primistä. He kehittävät juonen, jonka ansiosta Katnissa onnistuu räjäyttämään ammattilaistribuuttien ruoka- ja tarvikevaraston. Rue  kuitenkin kuolee suunnitelman onnistumisesta huolimatta.
Pelin edettyä niin pitkälle, että tribuutteja on jäljellä enää kuusi 24:stä, ilmoitetaan uusi sääntö: voittajia voi olla kaksi, jos he ovat samalta vyöhykkeeltä. Katniss etsii Peetan ja löytää tämän vakavasti loukkaantuneena. Katniss riskeeraa henkensä menemällä pitoihin, joista jokainen tribuutti löytää mitä eniten tarvitsee, heidän tapauksessaan lääkettä Peetalle. Katniss pääsee vain nipin napin hengissä pois pidoista ja näin onkin Katnissin vuoro olla hoidettavana. 
Pian jäljellä on enää neljä tribuuttia, Katniss, Peeta, Ketunnaama ja Cato. Ketunnaama kuolee varastettuaan Peetan keräämiä hyvin myrkyllisiä sysimarjoja. Kun Katniss ja Peeta menevät Runsaudensarvelle odottamaan Caton ilmaantumista paikalle, hän ei tule yksin. Hänen perässään juoksee lauma mutanttisusia. Kaikki kolme pääsevät Runsaudensarvelle, missä Peetan tilanne käy tukalaksi, mutta Katniss onnistuu pudottamaan Caton alas susien saaliiksi. Sudet raatelevat Catoa koko yön ja lopulta aamun koittaessa Katniss ampuu Caton päättäkseen tämän tuskat. 
Tämän jälkeen ilmoitetaan, että sääntömuutos on peruttu. Katniss ja Peeta eivät voi kuvitellakaan tappavansa toisiaan, joten Katniss päättelee, että pelin järjestäjät ottavat mieluummin kaksi voittajaa kuin jäävät kokonaan ilman ja niin Katniss ja Peeta päättävät syödä sysimarjoja. Kuten Katniss ajatteli, trumpetit alkavat soida, kun he laittavat marjat suuhunsa ja heidät julistetaan 74. nälkäpelin voittajiksi. 
Kilpailun jälkeen Katniss ja Peeta hoidetaan molemmat täydelliseen kuntoon. Peetan vasen jalka jouduttiin amputoimaan ja hän saa jalkaproteesin. Hoitojen jälkeen edessä on vielä pieniä juhlallisuuksia, joiden jälkeen kaksikko pääsee vihdoin kotiin.

Vihan liekit (Catching Fire, 2009)


”Edessä on kaikkien aikojen peli… Nälkäpeli on ohi, mutta kärsimys ei. Juuri ennen koko maan kattavaa voitonkiertuetta, jolle voittajapari pakotetaan, presidentti Snow tekee epämiellyttävän vierailun Katnissin kotiin. Hän syyttää tyttöä siitä, että tämän käytös pelissä yllyttää ihmisiä kapinaan. Lisäksi hän on saanut vihiä, että Katnissin ja Peetan suhde olikin tekaistu. Voiko heidän kihlautumisensa yleisön edessä pelastaa tilanteen?
Yhdysvaltalaisen Suzanne Collinsin tulevaisuuteen sijoittuva Nälkäpeli-trilogia on ollut jymymenestys sekä Suomessa että maailmalla.”
-Vihan liekkien takakansi

Katniss ja Peeta ovat tuskin puhuneet toisilleen Nälkäpelin jälkeen, mutta heidän lähtiessä voitonkiertueelle, heidän on taas oltava umpirakastuneita toisiinsa. Kiertueella he joutuvat kohtaamaan kuolleiden tribuuttien perheet. Kiertueen lopussa Capitolissa järjestetään valtavat juhlat voittajien kunniaksi. Tällöin Peeta kosii Katnissia, jotta epävakaiden vyöhykkeiden väki saataisiin vakuutettua, että Katnissin teot johtuivat rakkaudesta eivätkä kapinallisuudesta. Capitolin väki on haltioissaan, mutta Katniss saa selville, että vyöhykkeillä kapinoidaan edelleen. Silloin hän päättää paeta ja kertoo suunnitelmastaan Galelle. Gale on aluksi innoissaan, mutta kuulleessaan vyöhykkeiden kapinoista, hän ei halua lähteä. Katniss raivostuu ja kysyy seuraavaksi Peetaa pakenemaan kanssaan. Peeta sanoo lähtevänsä, muttei usko Katnissin lähtevän. Eikä hän lähdekään, koska Gale ruoskitaan. Vanha rauhanvartijoiden johtaja Cray on kadonnut ja hänet on korvattu paljon tiukemmalla rauhanvartijalla. Myös Katniss saa ruoskan iskun poskeensa ja tämän takia hänen hääpukukuvaustaan joudutaan seuraamaan.
Kun hääpukukuvaukset ovat viimein ohi, Capitolissa järjestetään äänestys siitä, mitä pukua Katnissin tulisi käyttää. Asuja esitellään televisiossa ja samassa lähetyksessä paljastetaan Neljännesjuhlan erikoisuus. Tänä vuonna eivät kilpailekaan lapset, vaan tribuutit arvotaan jo olemassa olevien joukosta. Katniss ja Peeta joutuvat uudestaan Nälkäpeliin. Molemmat päättävät pitää toisensa hengissä oman henkensä kustannuksella.
Tribuutit lähetetään kellomaiselle areenalle. Areena on täydellisen pyöreä ja joka tunti tietyllä alueella on jokin kauheus odottamassa tribuutteja, kuten verisade tai hyökyaalto. Katniss ja Peeta liittoutuvat Vyöhykkeen 4 tribuuttien Finnickin ja Magsin kanssa. Mags kuolee hermot lamauttavaan sumuun. Myöhemmin porukkaan liittyvät Vyöhykkeen 7 Johanna ja Vyöhykkeen 3 Beetee ja Wiress.
Beetee suunnittelee ansan, jonka tarkoitus on hyödyntää aina keskiyöllä ja keskipäivällä iskevää salamaa. Jokin menee kuitenkin pahasti pieleen. Kaikki ovat hajallaan toisistaan, mutta Katniss löytää Beeteen loukkaantuneena ja tällä on veitsi kädessään. Katniss hahmottaa Beeteen oikean suunnitelman ja ampuu nuolen voimakentän heikon kohdan läpi juuri ennen salaman iskua. Salaman iskiessä koko voimakenttä räjähtää.
Katniss napataan ilmatyynyalukseen ja hän luulee olevansa presidentti Snown käsissä ja saavansa hirveän rangaistuksen, mutta alus onkin kapinallisten hallussa ja tullut Vyöhykkeeltä 13. Katniss saa kuulla, että Plutarch, pelinjärjestäjien johtaja, on yksi kapinallisista ja tribuuttien pelastamista areenalta oli suunniteltu jo paljon ennen peliä. Hän saa kuulla myös, että Vyöhyke 13 on todella olemassa ja myös Finnick ja Beetee pelastettiin. Katnissia kalvaa kysymys, missä Peeta on. Peeta, kuten myös Johanna, on Capitolin vankina. Tämä saa Katnissin raiteiltaan. Huonot uutiset eivät lopu tähän, vaan pian Gale ilmestyy paikalle ja kertoo mitä on tapahtunut. Vyöhykettä 12 ei enää ole.

Matkijanärhi (Mockingjay, 2010)
  
"Olen Katniss Everdeen. Olen seitsemäntoistavuotias. Kotini on Vyöhykkeellä 12, olin mukana Nälkäpelissä. Pääsin pakoon. Capitol vihaa minua. Peeta joutui vangiksi. Hänen uskotaan kuolleen. Todennäköisesti hän onkin kuollut. Luultavasti kuolema on hänelle paras vaihtoehto...
He kaikki haluavat, että asettuisin kunnolla rooliin joka minulle on suunniteltu. Vallankumouksen symboliksi. Minun täytyy nyt ryhtyä oikeaksi johtajaksi. Useimmat vyöhykkeet ovat nyt avoimessa sodassa Capitolia vastaan, ja minun on oltava se, jonka he uskovat johtavan meidät voittoon."
-Matkijanärhen takakansi

Katniss on pelastettu areenan räjähdyksen jälkeen Vyöhykkeelle 13, jonka oli uskottu tuhoutuneen aikoja sitten.Vyöhyke 13 on lähes kokonaan maan alla ja siellä on syntynyt Capitolia vastustava liike, johon Katniss halutaan johtajaksi. Aluksi hän vastustelee, mutta hänet saadaan kuitenkin kapinan johtajaksi. Capitol on kuitenkin siepannut Peetan. Kun kapinalliset alkavat filmata propakanda-pätkiä, Peetan olotila pahenee silmissä. Peetaa lyödään TV:ssä, koska hän paljastaa suorassa lähetyksessä, että Vyöhykkeelle 13 lähetetään ohjuksia. Katnissia kalvaa se, miltä Peeta näytti TV:ssä. Vereltä lemuavat ruusut, jotka ovat lahjoja Capitolin presidentti Snow:lta, ovat viimeinen pisara Katnisille. Kun Katniss ja Finnick ovat murtuneet, päättävät kapinalliset lähteä pelastamaan vangeiksi joutuneita tribuutteja.
Katniss ja Finnick odottavat kovasti kapinallisten paluuta, pitääkseen hermonsa kurissa he taikovat narunpätkistä solmuja. Kun he kuulevat pelastusryhmän saapuneen, he ryntäävät sairaalaan, jossa heitä odottaa Annie, Finnickin tyttöystävä, Vyöhykkeen 7 tribuutti Johanna Mason sekä Peeta. Kaikki ei olekaan kunnossa, vaan Katniss huomaa järkytyksekseen ettei Peeta ole ennallaan. Katniss matkaa Vyöke 2:lle, joka on kapinallisten hallinnassa. Siellä häntä ammutaan ja hän joutuu palamaan Vyöhykkeelle 13. Vihaisena Peetalle, itselleen ja Capitolille, hän liittyy yhdessä Johanna Masonin kanssa armeijaan, jonka on tarkoitus valloittaa Capitol. Armeijaan pääsy ei kuitenkaan ole helppoa, vaan he joutuvat urakoimaan. Lopulta kuitenkin uurastus palkitaan, ainakin Katnissille, ja hän pääsee mukaan.
Hänelle on kuitenkin suuri pettymys, kun hän huomaa joutuneensa "tähtiryhmään", jonka ei olekaan tarkoitus taistella oikeasti, vaan filmata propakandaa. Propot ovat kuitenkin tylsiä ja kapinallisten johtaja presidentti Alma Coin lähettää Peetan paikalle, jotta kuvauksiin saataisiin jännitystä. Yksi Boggsin harha-askel ja kaikki on aivan sekaisin, kun podeja räjähtelee. Katniss saa holon haltuunsa, mutta huomaa myös saaneensa johtoaseman ja niinpä koko "tähtiryhmä" seuraa nyt häntä. Porukka liikkuu kohti Capitolia ja samalla kohti presidentti Snow:ta. Ihmisiä kuolee ja uhrautuu. Lopulta jäljellä vain kuvausryhmän Cressida ja Pollux, Katnissin ja hänen ystävän Gale sekä Peeta. Heidän matkansa jatkuu Capitolin, jonka kapinalliset ovat kuitenkin ehtineet jo valloittaa. Hän joutuu näkemään sisarensa Primin kuoleman autiopaikalta. Katnissille annetaan kunnia tappaa presidentti Snow. Hän onnistuu kuitenkin yllättämään kaikki presidentti Snow:n tuomiopäivänä, eivätkä yllätykset lopu vielä siihen...
 

Kirjailija Suzanne Collins

Suzanne Collins on yhdysvaltalainen nuortenkirjailija, joka on syntynyt vuonna 1964. Hänen uransa alkoi lastentelevisiosarjojen käsikirjoittajana. Nälkäpeli-trilogian lisäksi hän on kirjoittanut viisiosaisen The Underland Chronicles-sarjan, jota ei valitettavasti ole suomennettu.

Collins kertoo saaneensa idean Nälkäpeliin yksinkertaisesti kanavasurffaillessaan eräänä päivänä. Hän inspiraationsa lähteitä ovat olleet mm. antiikin mytologia ja hänen isänsä kertomukset Vietnamin sodasta. Collins on maininnut erään myytin Theseuksesta, jossa Ateenan kaupungin oli lähetettävä nuoria miehiä ja naisia Kreetalle Minotauroksen syötäväksi. Myös antiikin Rooma on vaikuttanut Nälkäpelin-syntyyn, sillä kyseiseen aikaan väkivaltaiset huvit, kuten gladiaattorinäytökset ja hevosajot, olivat yleisiä, kuten myös valtavat pidot. Antiikin Roomasta on peräisin myös Panem et circenses-lausahdus (leipää ja sirkushuveja), joka mainitaan Matkijanärhessä kuvatessa Capitolia. Lausahduksesta voi myös huomata sanan Panem, joka on Nälkäpelin maailman nimi.